FőoldalSportÜgyvédkeresőJogiprogramKresztesztJuniorEgyetem

BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Új felhasználó vagy? Regisztráció
Elfelejtett jelszó
HÍRLEVÉL
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy időben értesüljön a legfrissebb híreinkről és szolgáltatásainkról.
TESZTEK
ÜGYVÉDKERESŐ
JOGIPROGRAM


Retro

Budapesti mozitérkép
1979-ben jelent meg egy kis füzet Budapesti Mozitérkép címmel, a FŐMO (Fővárosi Moziüzemi Vállalat, ma: Budapest Film Kft.) kiadásában. A füzetecske - melynek antikvár fogyasztói ára később 10 forint volt -, tartalmazott minden kerületről egy kis térképvázlatot, melyen jelölték a városrész filmszínházait. Tartalmazta továbbá valamennyi fővárosi mozi nevét, címét, telefonszámát, továbbá számos tippet, jótanácsot a jegyelővételtől kezdve a mozibérletig - korabeli reklámanyag volt.

Fejezetek a film történetéből I-XVIII
Jelen kiadvány a MAFSZ gondozásában 1990-ben VHS-en megjelent, eredetileg U-MATIC LoBAND technikára készült tizennyolc részes oktatófilm sorozatának digitálisan felújított változata. A számos filmes idézetet bemutató, neves szakértok eloadásában elhangzó eloadássorozat, valamint a kapcsolódó szöveggyujtemény az elmúlt tizenöt esztendoben hiánypótló szerepet töltött be a mozgóképkultúra oktatásában.

Kertmozik
Hova menjünk kertmoziba ma Budapesten? Sehova. Egy sincs.

Kommunikációtörténeti kronológia
A kínaiak tűzzel megvilágított alakok árnyaival adnak elő színdarabokat

Magyar történelmi film alapítvány
Az Országgyűlés 1992. évre rendkívüli 100 millió Ft-ot szavazott meg történelmi témájú dokumentumfilmek készítésére. Az összeg felosztását a művelődési és közoktatási miniszter hatáskörébe utalta. A miniszter 21 tagú szakmai kuratóriumot hívott össze az összeg pályázati úton történő elosztására.

Médiatörténeti Szöveggyűjtemény
Magyar Képzőművészeti Főiskola Intermédia Tanszéke jelen szöveggyűjteménnyel olyan jegyzetsorozat kiadását kezdeményezi, mely az új, technikai képek történetét, művészi használatát, a tudomány-művészet-technika kapcsolatrendszerének változásait és jelenét, a képfajták témakörét illetve általában a médiaművészet és az intermediális technikák fogalmait mutatná be illetve tenné hozzáférhetővé tanulmánykötetek, jegyzet illetve munkafüzetek formájában.

Metropolis
Joseph és Barbara Anderson kurzusa a JPTE-n. Az ökologiai filmelmélet két jeles képviselője 1999. november 8. és 19. között tart műhelyszemináriumot (kurzusleírás). A két kutató 1999. november 12-én az ELTÉ-n is tart előadást.

Mozgóképkultúra és médiaismeret szöveggyűjtemény
Ez a dokumentum a Magyar Elektronikus Könyvtárból származik. A szerzői és egyéb jogok a dokumentum szerzőjét/tulajdonosát illetik (amennyiben az illető fel van tüntetve). Ha a szerző vagy tulajdonos külön is rendelkezik a szövegben a terjesztési és felhasználási jogokról, akkor az ő megkötései felülbírálják az alábbi megjegyzéseket.

Mozihasználat a 90-es években
A multiplex mozik megjelenése és térhódítása kapcsán mind több olyan állítást fogalmaznak meg szakértők, kritikusok, amelyek - kissé ellentmondásosan - egyszerre szólnak a mozi haláláról és a mozizás újabb keletű virágzásáról. A multiplexek "menetelését" ugyanakkor a magyar és az európai film elsorvadásához is szokás kötni, hiszen a multik forgalomnövelő hatásai leginkább az amerikai produkciókat érintik, ami egyesek szerint az amerikai minták átvételét, vagyis kulturális kiüresedést eredményezhet.

Mozi történelem
1999. május 31-én zárt be az Uránia mozi. Erről már korábban értesültünk, így a májusi napokban, még a legendás filmszínház bezárása előtt falragaszokon tiltakoztunk ez ellen. 1999. július 1-én mozivédő tüntetésre került sor a bezárt Uránia Rákóczi úti épülete előtt. Ha nem is elsőként, de az elsők között hangoztattuk azt a követelést, hogy az Uránia elsősorban magyar filmeket vetítő Nemzeti Filmszínház legyen.