FőoldalSportÜgyvédkeresőJogiprogramKresztesztJuniorEgyetem

BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Új felhasználó vagy? Regisztráció
Elfelejtett jelszó
HÍRLEVÉL
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy időben értesüljön a legfrissebb híreinkről és szolgáltatásainkról.
TESZTEK
ÜGYVÉDKERESŐ
JOGIPROGRAM


Dagad a HP botrány?

Tizennegyedikén a Hewlett-Packard moszkvai irodáját ellepték a nyomozók. A vádak szerint ugyanis vesztegetéssel jutottak hozzá egy nagyobb szerződésükhöz, a razziát pedig a német szervek rendelték el, mivel a gyanús kifizetések az ottani leányvállalaton keresztül történtek.

A gyanú szerint a HP nyolcmillió euró kenőpénzt fizetett azért, hogy egy harmincöt milliós megbízást megkaparintson. A feladat egy biztonságos kommunikációs hálózat kiépítése lett volna az orosz államügyészség számára. Azt jelenleg nem tudni, hogy van-e átfedés ezen ügyészek és a razziát lefolytatóak közt.

A Wall Street Journal kérdésére a német hatóságok azt nyilatkozták, hogy jelenleg csúszópénzekre, pénzmosásra, adócsalásra és bizalommal való visszaélésre utaló nyomokat keresnek. Az újság forrásai szerint decemberben a svéd és német hatóságok elsődleges célpontja még tíz HP vezető volt. A cég akkor együttműködött a nyomozókkal.

A német nyomozók a pénzt Angliáig és az amerikai Delaware államig követték akkor, most pedig épp Wyoming államban és a Virgin-szigeteken vizsgálódnak. Jelenleg az érintettek levelezését nézik át, amely több ezer üzenetből áll.

A nyomozást tovább nehezíti egy 2003-as szerződés, amely egy HP vezető és a főügyész közt jött létre. A HP vezető nem hajlandó semmit elárulni, az orosz fél aláírása pedig olvashatatlan, így nem tudni, igazából ki is írta alá.

„A nyomozás majdnem hét évvel ezelőtti vezetést érint, és olyanokat, akik közül a legtöbben már nem is dolgoznak a cégnél”- nyilatkozta a HP szóvivője. „Mindenben együttműködünk a német és orosz felekkel, továbbá saját belső vizsgálatot is indítani fogunk.”

Most pedig az amerikai hatóságok is megindították a saját nyomozásaikat. Két külön hivatal is vizsgálódik, az egyik civil, míg a másik büntetőjogi vonatkozásban. A HP velük is együttműködik, azonban az eset kora és kiterjedése miatt valószínűleg így sem lesz gyorsan felderítve.

technet.hu