FőoldalSportÜgyvédkeresőJogiprogramKresztesztJuniorEgyetem

BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Új felhasználó vagy? Regisztráció
Elfelejtett jelszó
HÍRLEVÉL
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy időben értesüljön a legfrissebb híreinkről és szolgáltatásainkról.
TESZTEK
ÜGYVÉDKERESŐ
JOGIPROGRAM


Felsőoktatásban Németországban tanulni

Tanulmányok megkezdése Németországban:

 1. Felvételi kérelem:

Felvételi kérelmeket a választott Németországbeli felsőoktatási intézmény külügyi osztályára (Akademisches Auslandsamt) kell benyújtani, abban az esetben is, ha a jelentkező már több évet töltött magyar felsőoktatásban.

Ez alól kivételt képeznek a következők:

 • DAAD-ösztöndíjasok – ebben az esetben a DAAD intézi a jelentkezéseket.
 • Ha a választott külföldi intézmény ASSIST-tag – ilyenkor az ASSIST-on keresztül kell jelentkezni. (Azt, hogy az érintett intézmény ASSIST-tag-e, azt a következő honlapon lehet megtudni: http://www.uni-assist.de)
 • Amennyiben az egész NSZK területén nc-vel ellátott szakon szeretne tanulni, német érettségivel rendelkezik, az Európai Unió tagországának állampolgára, illetve ha Németországban tette le az érettségi vizsgáját, akkor ugyanúgy kell jelentkeznie, mint minden más német állampolgárságú jelentkezőnek, még pedig a ZVS-nél (Zentralstelle für die Vergabe von Studienplätzen) :

Zentralstelle für die Vergabe von Studienplätzen (ZVS)

Sonnenstrasse 71

D-44128 Dortmund

Tel: +49-231/1081-0

Fax: +49-231/1081-227

Web: http://www.zvs.de

 • Minden más jelentkezőnek az általa választott külföldi intézmény külügyi osztályára (Akademisches Auslandsamt) kell beadnia jelentkezését. Egyes szakok annyira keresettek, hogy a helyek korlátozva vannak, ezért a sorrend az érettségi érdemjegyek átlagából adódik.
 • Néhány szak (mint az orvosi, a gyógyszerész például) nc-vel van ellátva. Ezeknek a helyeknek bizonyos százaléka a nemzetközi jelentkezők számára van fenntartva.

 1. Fontos határidők / időpontok:

 • április - szeptember: nyári félév az egyetemeken (SS : Sommersemester)
 • március – augusztus: nyári félév a főiskolákon
 • október – március: téli félév az egyetemeken (WS: Wintersemester)
 • szeptember – február: téli félév a főiskolákon
 • április 15 / október 15: általában ekkor kezdődik a szorgalmi időszak az egyetemeken
 • március 15 / szeptember 15: általában ekkor kezdődik a szorgalmi időszak a főiskolákon
 • január 15: jelentkezések leadási határideje: eddig kell beérkeznie a következő nyári félévre való jelentkezéseknek az illetékes hivatalokba (ZVS, Akademisches Auslandsamt)
 • július 15: jelentkezésekleadási határideje: eddig kell beérkeznie a következő téli félévre való jelentkezéseknek az illetékes hivatalokba
 • Beiratkozás azok számára, akik már az adott intézményben eltöltöttek minimum egy félévet) = “RÜCKMELDUNG”: Erre mindig az éppen aktuális félévben – általában a szorgalmi időszak utolsó két hetében kerül sor. Aki ezt a határidőt elmulasztja, azt exmatrikulálják, vagy büntetést kell fizetnie! A pontos dátumokat illetve azt, hogy az egész procedúra hogy zajlik, az egyes egyetemek hirdetik ki.

 

Általános felvételi előfeltételek nemzetközi pályázók részére:

 1. Kezdők – akik Németországban kezdenek el egy egyetemet - számára:

  • Felsőoktatásba való jelentkezés jogosultsága (ha az otthonit a némettel egyenértékűnek minősítik, a jelentkező automatikusan megkapja a jogosultságot)
  • Azok számára, akik olyan érettségi bizonyítvánnyal rendelkeznek, amely csak feltételesen azonosul egy német jogosultsággal, azoknak egy “Megállapító-vizsgát” (=Feststellungsprüfung) kell tenniük. Ha eredményesek, ők is jogosultak jelentkezni. (Ezt adott esetben ki lehet váltani egy vagy két sikeres otthoni felsőoktatásban eltöltött év igazolásával)
  • Azt, hogy a pályázó felsőoktatási intézménybe való jelentkezési jogosultsága egyenértékű-e a németországiéval, azt a kultuszminiszter-konferencia adatbázisában található adatokból derül ki (www.anabin.de)
  • Azok, akik német érettségivel egyenértékű igazolással rendelkeznek, azzal a feltétellel kezdhetik meg tanulmányaikat, ha kielégítő nyelvtudással rendelkeznek és azt igazolni is tudják. Igazolni két módon lehet: DSH-vizsga vagy a TestDaF-vizsga letételével.

A DSH-vizsgát (Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang ausländischer Studienbewerber = külföldi jelentkezők német nyelvvizsgája) csak Németországban, az egyes felsőoktatási intézményekben lehet letenni. A felkészítés a helyszínen történik, intenzív kurzusokban. Nem minden egyetemen lehet DSH-vizsgát tenni!

A TestDaF (Test Deutsch als Fremdsprache = Német, mint idegen nyelv – vizsga) Németországban és külföldön egyaránt letehető. Magyarországi elérhetőség: Halász Gábor (Fernstudienzentrum Budapest

1072 Budapest,

Rákóczi út 28 II./ 9b

Tel: +36-1/411-0356

+36-1/411-0938

Fax: +36-1/411-0357

e-mail: halasz.gabor@fszb.axelero.net

Itt lehet érdeklődni a vizsgával kapcsolatos dolgok (időpontok, felkészülési lehetőségek, stb.) felől vagy német nyelven a www.testdaf.de honlapon.

 

 1. Graduáltak:

  • Aki egy német felsőoktatási intézményben szeretne posztgraduális képzésben részt venni, azzal a céllal, hogy német Master-, Magiszterfokozatot vagy diplomát szerezzen, annak elsősorban azon kell fáradoznia, hogy megfelelő szakirányban /szakon nyerjen besorolást. Ebből a szempontból az addigi tanulmányoknak, vizsgáknak az elismerése fontos jelentőséggel bír. Egy főiskolai diploma vagy egy bachelor-végzettség nem mindig egyenértékű egy német diplomával, adott esetben csak elővizsgának / elődiplomának számít.
  • Az elismerés ügyében rendszerint az érintett németországi intézmény karának illetve szakirányának titkársága az illetékes. Mielőtt azonban ott érdeklődne, érdemes az intézmény külügyi osztályához (Akademisches Auslandsamt) fordulni, és ott felvilágosítást kérni.

 1. Promováltak:

  • Aki német felsőoktatási intézményben szeretne doktori címet szerezni – még mielőtt felvételi pályázatát / kérelmét beadná, egy professzort kell keresnie, aki figyelemmel kíséri a doktori munkáját.
  • Miután megtalálta a megfelelő intézményt, legcélszerűbb közvetlenül a kar dékánjához fordulni. Csatoljon a jelentkezéséhez egy exposét a promóciós tervéről, egy leírást az érintett kutatási területen szerzett tapasztalatairól, valamint egy önéletrajzot.
  • Az addigi tanulmányok elismerésének ügyében rendszerint a választott iskola megfelelő karának, szakirányának titkársága dönt. Mielőtt azonban itt érdeklődnének, érdemes az intézmény külügyi osztályán (Akademisches Auslandsamt) felvilágosítást kérni.
  • A hagyományos promóció mellett – amelynél a kiválasztott professzor általi segítség áll előtérben – néhány éve léteznek strukturált promóciós-programok is. Ezek, előadások és más kiegészítő szolgáltatások mellett, sok esetben segítséget is nyújt a megfelelő professzor személyének megállapításában, valamint ösztöndíjak keresésében.
  • A legfontosabb programok listája:

  1. Tradícionáli (individuális) patronálás “Doktorvater” / “Doktormutter”
  2. által

   -> bővebben: http://www.study-guide-bw.com/research/step/index.html

  3. A DAAD és DFG nemzetközi promóciós programjai
  4. -> bővebben: http://www.daad.de

  5. DFG graduáltkollégiumai:
  6. ->bővebben: http://www.dfg.de

  7. DFG különálló kutató területei:
  8. -> http://www.dfg.de

  9. International Max Planck Research Schools

  1. Tartományi Graduate Schools

  1. Biológiai és orvosi PhD programok hálózata

->http://www.mh-hannover.de

Nyomtatványok a felvételi kérelmekhez:

Nincs egyen űrlap, ezért minden németországi felsőoktatatási intézmény a saját honlapjára teszi fel az ő általa megkívánt formátumú és tartalmú dokumentumot, amit onnan lelehet tölteni illetve kinyomtatni.

Arra ügyelni kell, hogy ha az adott intézmény az ASSIST-rendszerhez tartozik, akkor a jelentkezés is az ASSIST-on keresztül zajlik. (Erről is az intézmények honlapjairól lehet informálódni.

Beiratkozás:

Amint a felvételről szóló határozatot (“Zulassungsbescheid”) kézhez kapta és a nyelvi tesztet is sikeresen abszolválta a jelentkező, beiratkozhat az egyetemre. Ehhez általában személyesen kell megjelenni a helyszínen. (Erről érdemes időben tájékozódni az érintett iskolánál!) Az iskolák rendszerint egy tájékoztatót is küldenek a határozattal együtt, amelyben leírják, hogy miket kell vinni a beiratkozáshoz, ezek általában a következők szoktak lenni:

 • határozat (“Zulassungsbescheid”)
 • német tudást igazoló okmány
 • érettségi (általában az eredetit kérik bemutatni, arról pedig egy másolatot kell leadni, valamint hiteles fordítás róla
 • személyi igazolvány / útlevél
 • egy németországi biztosítás igazolása vagy az alól való felmentés – ilyet bármely kötelező betegbiztosító kiállít Németországban (AOK, Barmer). Ehhez Magyarországon az E 111-es okmányt kell kiváltani, ezzel felmentik a kötelező biztosítás alól Németországban és Magyarországon keresztül van biztosítva.
 • Adott esetben nyugta a befizetett szociális díjakról – a nyomtatványt az iskolák küldik ki a határozattal és a tájékoztatóval együtt.

Államilag intézményekben nincsen tandíj. Ez alól kivételt képeznek egyes Master-szakirányok valamint egyes tartományokban a szociális díjak mellett regisztrációs- illetve közigazgatási díjat kell fizetni (általában 50 Euro).

(Ha a szociális díj meghaladja az 50 Eurót, az általában azt jelenti, hogy az adott város tömegközlekedési eszközeit a hallgató díjmentesen veheti igénybe.)

Vízum:

Németországba az Európai Unió tagországainak állampolgárai számára nincs vízumkényszer. Ehelyett tartózkodási engedélyt (“Aufenthaltsgenehmigung zu Studienzwecken”) kell kiváltani. Ezt az engedélyt az érkezés napjától számított 3 hónapon belül kell kérvényezni az érintett város illetékes hivatalánál (“Ausländerbehörde”)

Munkavállalás egyetemisták számára Németországban tanulás mellett általában nem engedélyezett. Azonban §9 Nr. 9 ArGV szerint munkavállalási engedély nélkül három hónapot (90 nap) dolgozhat minden hallgató, aki érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkezik.