FőoldalSportÜgyvédkeresőJogiprogramKresztesztJuniorEgyetem

BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Új felhasználó vagy? Regisztráció
Elfelejtett jelszó
HÍRLEVÉL
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy időben értesüljön a legfrissebb híreinkről és szolgáltatásainkról.
TESZTEK
ÜGYVÉDKERESŐ
JOGIPROGRAM


Vészhelyzet: 650 orvos szeretne külföldön dolgozni !

Minden doktor távozása súlyosan érinti az ágazatot

A mai napig mintegy 650 orvos jelezte, hogy külföldön szeretne dolgozni – mondta a Magyar Rádiónak a Magyar Orvosi Kamara elnöke. A 30-35 ezer praktizáló magyar orvos körülbelül másfél százaléka jelezte igényét, hogy szeretne külföldön munkát vállalni.
Ez nem jelenti azt, hogy mindegyikük feladja az itthoni munkát, sokan közülük csak alkalmi munkavállalóként dolgoznak más országokban. A Magyar Orvosi Kamara elnöke inkább a tendencia miatt aggódik.

Éger István közölte: az utóbbi években kialakult helyzet miatt minden doktor távozása súlyosan érinti az ágazatot. Hangsúlyozta: az egészségügyben legalább 10 kórház és 50 szakrendelő teljes orvosi állománya hiányzik, az utánpótlás szegényes, az elöregedés pedig aggasztó.
- A következő két évben, köztudott, hogy orvoskollégáinknak mintegy 20-25 százaléka átlépi a nyugdíjkorhatárt. A doktorok halandósága nagyobb, mint az átlagos lakosságé. Ilyen körülmények között, azt gondolom, minden egyes gyógyító kézre Magyarországon legalább háromszorosan szükség van – így az elnök.

Éger István hozzátette: 83 külföldi próbált meg Magyarországon munkát vállalni, ám sajnos a jelentkezők szakmai színvonala rendkívül változó, többnyire elégtelen. Nagyon nagy százalékban többször egymás után buknak el a vizsgákon. Így ez az utánpótlás sem a szakmai, sem a létszámbeli problémát nem oldja meg.
Éger István a hálapénzről azt mondja, csak a szakma fizetésemelés oldhatná meg ezt a régi gondot. Hozzátette, a Magyar Orvosi Kamarának egyértelműen határozott és sokszor kijelentett álláspontja, a hálapénz-rendszert meg kell szüntetni, hiszen az nem megoldás, a beteget, orvost egyaránt megalázó ügy.

Forrás:
http://www.radio.hu