FőoldalSportÜgyvédkeresőJogiprogramKresztesztJuniorEgyetem

BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Új felhasználó vagy? Regisztráció
Elfelejtett jelszó
HÍRLEVÉL
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy időben értesüljön a legfrissebb híreinkről és szolgáltatásainkról.
TESZTEK
ÜGYVÉDKERESŐ
JOGIPROGRAM


Lukasenka fehérorosz elnök nem enged tüntetéseket
2011-07-03 14:45:09

A fehérorosz kormány megdöntését célzó terv részének mondta Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök vasárnap a hatalma elleni utcai tiltakozó megmozdulásokat, de leszögezte: nem fogja megengedni a kabinet bukását. Minszkben vasárnap a legszigorúbb biztonsági intézkedések mellett ünnepelték a Függetlenség Napját, az ország náci megszállás alóli 1944-es felszabadulásának évfordulóját. A kormányzat amiatt rendelt el ilyen intézkedéseket, mert az ünnepség előtti napokban népszerű internetes közösségi hálózatokon Lukasenka bírálói arra hívták fel a velük szimpatizálókat, hogy tapssal fojtsák bele a szót az ünnepi szónoklatra készülő államfőbe.

Lukasenka az ünnepségre összegyűlt többezres tömeg előtt kijelentette, valaki Fehéroroszországban megpróbálja lemásolni a - Grúziában és Ukrajnában 2003-ban, 2004-ben békés tüntetésekkel elnököket buktató - "színes forradalmakat". "Térdre akarnak kényszeríteni bennünket, de ez nem fog megtörténni" - hangoztatta.
 
Helyszíni beszámolók szerint a Minszk központjában tartott ünnepség helyszínére többszörös rendőrségi kordonon keresztül, alapos átvizsgálás után lehetett bemenni, a részvevők még manikűrollót sem vihettek magukkal. A titkosrendőrség minden részvevőről videofelvételt készített. Az ünnepség helyszínének közelében sok autóbusz parkolt, benne rohamrendőrökkel, s őrizetbe vettek elszállítására szolgáló járművek is készenlétben álltak.
 
A Reuters brit hírügynökség egyik tudósítója látta, amint legalább egy tapsolni kezdő részvevőt titkosrendőrök gyorsan elvezettek.
 
Sztanyiszlav Suskevics volt államfő, ellenzéki vezető vasárnap közölte, a hatóságok a határon több órára őrizetbe vették és útlevelét is elvették, amikor a litván fővárosból, Vilniusból vonaton vissza akart térni Minszkbe. Suskevics Vilniusban Hillary Clinton amerikai külügyminiszterrel folytatott megbeszélést.
 
Fehéroroszország hónapok óta valutaválsággal küzd - a fehérorosz rubelt a múlt hónapban kénytelen volt 36 százalékkal leértékelni a folyó fizetési mérleg hatalmas hiánya miatt -, amelyet nagyrészt Lukasenka populista politikája okozott. Ez áremelésekhez, esetenként áruhiányhoz vezetett; idén 39 százalékos inflációt valószínűsítenek, amely a legmagasabb lesz a világon. Elégedetlen fehéroroszok egy része rendszeresen közösségi portálokon szervezett megmozdulásokon tiltakozik emiatt: nem skandálnak jelszavakat és nem visznek magukkal transzparenseket sem, hanem az utcán sétálva egy ütemre tapsolnak.
 
(MTI)

Forrás:
MTI