FőoldalSportÜgyvédkeresőJogiprogramKresztesztJuniorEgyetem

BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Új felhasználó vagy? Regisztráció
Elfelejtett jelszó
HÍRLEVÉL
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy időben értesüljön a legfrissebb híreinkről és szolgáltatásainkról.
TESZTEK
ÜGYVÉDKERESŐ
JOGIPROGRAM


Marokkóban a népszavazás a király reformjavaslatainak elsöprő győzelmét hozta
2011-07-02 09:45:16

Elsöprő győzelmet aratott a marokkói király alkotmányos reformtervezete a pénteki népszavazáson: az urnákhoz járulók 98,5 százaléka voksolt VI. Mohamed javaslataira. Ezt Tájeb Sarkávi marokkói belügyminiszter jelentette be szombat hajnalban, miután a választóhelyiségek 94 százalékában összeszámlálták a szavazatokat. A részvételi arány is igen magas, 72,65 százalékos volt. A miniszter szerint a szavazás békés, derűs hangulatban zajlott le. Hozzáfűzte, az urnákhoz járultak 30 százaléka 35 éven aluli volt.

Az alkotmánymódosítás tervezete értelmében a jövőben a kormányfő abból a politikai pártból kerül majd ki, amely megnyerte a választást, s nem az uralkodó fogja kijelölni a mindenkori miniszterelnököt. A király emellett bizonyos jogköröket átruház a miniszterelnökre, aki feloszlathatja a képviselőházat, ami eddig a király kizárólagos joga volt. A kormányfő javaslatot tehet a kormány tagjaira, illetve leválthatja őket. VI. Mohamed emellett független igazságszolgáltatás megteremtését ígérte. Az alkotmányos reform értelmében a parlament hirdethet ezentúl általános amnesztiát, s nem az uralkodó. Ugyanakkor a mindenkori király továbbra is jelen lesz a politika összes területén. Egyebek között felügyeli a hadsereget és a vallási ügyeket.
 
VI. Mohamed március 9-én tett ígéretet az alkotmány reformjára, majd június 17-én a televízióban jelentette be, hogy július 1-jén népszavazást tartanak erről.
 
Az ellenzék igyekezett mozgósítani a választókat a király elképzeléseinek meghiúsítására, mert úgy tartja, hogy a reformjavaslatok nem eléggé mélyrehatóak, és nem teremtik meg a valóban alkotmányos monarchia bevezetésének a lehetőségét. Az ellenzék eleve már a referendum időzítését is bírálta, mert szerinte túl kevés idő állt rendelkezésére a választóknak arra, hogy alaposan megismerkedjenek a tervezet tartalmával.
 
Az iszlám kalifátus létrehozására törekvő és a világi baloldali ellenzékieket egyaránt tömörítő Február 20. Mozgalom még a referendum megtartása előtt közölte: folytatja a harcot a valódi parlamentáris monarchiáért és a király hatásköreinek radikálisabb csökkentéséért.
 
(MTI)

Forrás:
MTI