FőoldalSportÜgyvédkeresőJogiprogramKresztesztJuniorEgyetem

BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Új felhasználó vagy? Regisztráció
Elfelejtett jelszó
HÍRLEVÉL
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy időben értesüljön a legfrissebb híreinkről és szolgáltatásainkról.
TESZTEK
ÜGYVÉDKERESŐ
JOGIPROGRAM


Ötvenéves lenne Diana hercegnő
2011-06-30 13:45:32

Ötvenéves lenne pénteken Lady Diana Spencer, vagyis Diana hercegnő, Károly brit trónörökös 1997-ben elhunyt volt felesége. Harminc évvel ezelőtti frigyük a XX. század világraszóló tündérmeséjeként indult, és akkor még senki nem sejtette, hogy II. Erzsébet királynő elsőszülött fiának és a norfolki nemesi család óvónőként dolgozó, húszéves leányának házassága a brit monarchiát alapjaiban megrázó botránysorozattal, majd tragédiával végződik.

Ötvenéves lenne Diana hercegnő A walesi herceg és választottja 1981. július 29-én 600 ezer lelkes alattvaló sorfala között hajtatott a londoni Szent Pál-székesegyházhoz, ahol 3500 meghívott előkelőség jelenlétében adta össze őket Robert Runcie, Canterbury akkori érseke, az anglikán világegyház első számú vallási méltósága. A múlt század legnagyobb királyi esküvőjének tévéközvetítését világszerte becslések szerint egymilliárdan nézték.
 
Diana azonban minden bizonnyal már akkor tudta, hogy szerelmi vetélytársa van Károly ifjúkori kedvese, Camilla Parker Bowles személyében.
 
Camilla és Károly 1972-ben találkozott egymással egy lovaspólómeccsen, és kapcsolatuk szinte azonnal romantikus jelleget öltött. Éppen ezért máig nem teljesen tisztázott, hogy a polgári származású, de közeli felmenői között királyi ágyasokat és udvari bennfenteseket is számon tartó, akkor még hajadon Camilla és a brit trón agglegény várományosa miért nem kelt egybe, miért kötötték össze életüket másokkal, miért kellett három évtizeden keresztül rejtőzve, sokáig házasságtörő módon ápolniuk kapcsolatukat.
 
 
A nyilvánosság előtt annyi ismert, hogy Károly nem sokkal megismerkedésük után haditengerészeti szolgálatba állt, és kötelmei miatt sokáig távol volt Camillától. Hírek szerint hazaérve döbbenten és depresszióhoz közeli lelkiállapotban fogadta a hírt, hogy tengerjárása közben kedvese hozzáment az ő egyik katonatiszt barátjához, Andrew Parker Bowleshoz, Erzsébet anyakirálynő - II. Erzsébet királynő édesanyja - keresztfiához.
 
A trónörökös és Camilla viszonya azonban ezután sem szakadt félbe, olyannyira nem, hogy Diana hercegnő váltig állította: Camilla előbb értesült arról, hogy a herceg meg akarja kérni a kezét, mint ő maga.
 
Bizalmas körökben Diana csak úgy emlegette férje szeretőjét, hogy "az a rottweiler". 1995-ben, házassága vége felé példátlan hatású, világszerte százmilliók által látott BBC-interjúban osztotta meg a közvéleménnyel is, hogy tudomása van Károly házasságtörő kapcsolatáról. Híressé vált, keserű félmosollyal odavetett mondata - "kicsit zsúfolt ez a házasság ... mivel hárman vagyunk benne" - azóta is szállóige a brit sajtóban.
 
Diana akkor már három éve nem élt együtt férjével - különköltözésüket 1992-ben John Major miniszterelnök jelentette be hivatalosan a londoni alsóházban -, és 1996-ban el is vált Károlytól. Végzetes hajnal
 
 
A hercegnő 1997. augusztus 31-ének hajnalán, lesipuskás fotósok motoros hadától üldöztetve halt meg Párizs egyik közúti aluljárójában, amikor a fotósokat lerázni próbáló - a rendőrségi vizsgálat által erősen ittasnak talált - sofőrje 100 kilométeres sebességgel nekivezette a Mercedest az egyik pillérnek. A világ soha nem fogja elfelejteni azokat a képeket, amelyeken a fotóriporterek a roncs körül tülekednek, igyekezve minél közelibb képeket lekapni az ülések közé szorult, belső vérzéstől haldokló Dianáról...
 
A szerencsétlenség körülményeit a francia rendőrség hat, a Scotland Yard pedig további három évig kutatta, és mindkét vizsgálat tragikus balesetnek minősítette a történteket. Lord John Stevens, a Scotland Yard volt főparancsnoka, a brit vizsgálat vezetője 2006-ban 871 oldalas jelentést tett közzé a brit rendőrségi vizsgálat eredményeiről. A jelentés elsődleges fontosságú megállapítása szerint nem volt olyan konspiráció, amely a hercegnő vagy a kocsiban vele utazók meggyilkolására irányult volna.
 
Az összeesküvés-elmélet fő terjesztője Diana akkori barátjának, Dodi Fayednek az édesapja, Mohamed Fayed brit-egyiptomi mágnás. Fayed szerint Dianát és a párizsi autóbalesetben vele együtt meghalt Dodit az udvar - elsősorban Fülöp edinburghi herceg, II. Erzsébet királynő férje - gyilkoltatta meg a brit külső elhárítás (MI6) közreműködésével. Ennek indoka szerinte az lett volna, hogy Dodi és Diana házassági terveket szőtt, ám a királyi család nem akart "hithű muszlim mostohaapát" Diana és Károly trónörökös két fiának, Vilmos és Harry hercegnek. Az idősebbik testvér, Vilmos egy nap - édesapja után - maga is Nagy-Britannia uralkodója lesz.
 
Az idősebbik Fayed állításait brit hivatalos körökben abszurdnak tartják, az udvar pedig - nyilvánosan - nem is foglalkozik velük.
 
 
Diana emlékét - a néhai hercegnő idősebbik fiának köszönhetően - nemrégiben sokkal meghittebb formában idézhették fel az alattvalók.
 
Vilmos herceg, aki április 29-én esküdött örök hűséget polgári származású menyasszonyának, Catherine Middletonnak a londoni Wetsminster-apátságban, tavaly novemberben édesanyja jegygyűrűjével jegyezte el kedvesét. Vilmos édesapja, Károly herceg ugyanezzel az akkor 28 ezer fontba kerülő, apró gyémántokkal kirakott, zafírkővel díszített 18 karátos aranygyűrűvel jegyezte el 1981-ben Dianát.
 
Vilmos az eljegyzés bejelentése után közölte: azért választotta ezt a jegygyűrűt, mert úgy érzi, hogy így néhai édesanyja is kettőjük életének részesévé válhat. A fiatal herceg e választása minden felmérés szerint nagyon népszerűnek bizonyult, szinte mindenki úgy érzi, hogy Diana emlékének ápolására Vilmos nem is találhatott volna megfelelőbb módot.
 
(MTI)

Forrás:
MTI