FőoldalSportÜgyvédkeresőJogiprogramKresztesztJuniorEgyetem

BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Új felhasználó vagy? Regisztráció
Elfelejtett jelszó
HÍRLEVÉL
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy időben értesüljön a legfrissebb híreinkről és szolgáltatásainkról.
TESZTEK
ÜGYVÉDKERESŐ
JOGIPROGRAM


Otthagyta a beteget a műtőasztalon az altató orvos.

A Népszabadság tudósítása beszámolt arról, hogy egy műtétre előkészített betegen azért nem végezték el a beavatkozást, mert az altatóorvos fogta magát és hazament.

A cikk a beteg szemszögéből taglalja az esetet, akinek teljesen érthető a felháborodása. Akkor viszont nem tudna felháborodni, ha egy altatási hiba miatt többet nem kelne fel a műtőasztalról....
Ez az eset is rávilágít, hogy a krónikus orvoshiány - amely egyenes arányosan vezet az orvosok túlterheltségéhez, ez pedig az orvosi műhibák számának növekedéséhez - kritikus pontra került.
Magyarországon szinte mindenkinek van egy története a kórházakban található állapotokról. Az egészségügyi statisztika bőven nem tartalmazza a ténylegesen előforduló hibákat, bíróság elé pedig csak az igazán kirívó esetek kerülnek.
A bírói gyakorlat - és az ilyen ügyekben eljáró orvosszakértők - meglehetősen megértően kezelik ezeket az eseteket.
A "felelőtlenség" ilyen jellegű hallgatólagos elismerésével aztán be is zárul a kör. A jókat és az alkalmatlanokat ugyanaz a burok védi. Túlterheltség, alulfizetettség, szakmai tolerancia, sokszor a gyógyítás minimális feltételeinek  hiánya.

Nem tudni a kormány tervezett "egészségügyi reformja" újabb adóemelést, egyes befektetők számára ingatlan üzletet vagy valóban a feltételek javítását jelenti-e. Mindenesetre az tény, hogy az autópálya építésekre fordított százmilliárdoknál az egészségügy kevésbé látványos befektetés, ráadásul a "hozama" sem elég mutatós. Például annyi, hogy kipihent altatóorvos áll készenlétben egy műtét előtt.