FőoldalSportÜgyvédkeresőJogiprogramKresztesztJuniorEgyetem

BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Új felhasználó vagy? Regisztráció
Elfelejtett jelszó
HÍRLEVÉL
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy időben értesüljön a legfrissebb híreinkről és szolgáltatásainkról.
TESZTEK
ÜGYVÉDKERESŐ
JOGIPROGRAM


Fúrt lőszer.
Jár-e kártalanítás a Széna téri bankrablás során megsérült személyeknek ?  A válasz: igen. Bár a fegyverhasználat jogszerűségét még vizsgálják, nem nagyon lehet kétségünk afelől, hogy a kommandósok eljárását jogszerűnek és szakszerűnek minősítik. A két fogalom között van különbség, mert attól, hogy valaki jogszerűen cselekszik, még lehet egy beavatkozás vagy egy cselekmény szakszerűtlen.

Felmerült azonban az a kérdés is, hogy a lövöldözés során használt rendőrségi lövedék, amely áthatolt a bankrabló testén, megfelelő volt-e. A rendőrség nyilván azt fogja mondani, hogy "igen".(Ráadásul ennek az ára lényegesen olcsóbb, mint más speciális lövedéké.)

Az az idősebb hölgy azonban, akit súlyos sérülés ért az akció során, már egyáltalán nem biztos, hogy a "szakszerűség" mellett tenné le a voksát. A sérültek anyagi igénye részben az OTP-vel - mint a bankhelyiség tulajdonosával vagy használójával szemben - szakszerűtlen fegyverhasználat esetén pedig a rendőrséggel szemben is megállhatna.      

A móri ügy óta tudjuk, hogy a bankok a fentiek ellenére önként szinte semmiféle komoly biztonsági változtatást nem tettek. Egy per esetén épp az előzményekből kiindulva nem állna meg az OTP esetleges védekezése a "vis maiorra" azaz elháríthatatlan külső okra hivatkozva sem, hiszen ilyen események bekövetkezésére ma már a bankfiókot üzemeltetőknek számítania kell.

Az eset általános tanulsága pedig egyértelmű: A magyar bankoknak nem csak az hiper extraprofit elérését, hanem egyszer a világelső szuper biztonságot kellene világgá kürtölniük.