FőoldalSportÜgyvédkeresőJogiprogramKresztesztJuniorEgyetem

BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Új felhasználó vagy? Regisztráció
Elfelejtett jelszó
HÍRLEVÉL
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy időben értesüljön a legfrissebb híreinkről és szolgáltatásainkról.
TESZTEK
ÜGYVÉDKERESŐ
JOGIPROGRAM


Zöldebb lesz a Linux

A Linux szabványosítását igazgató alapítvány a jövő hét folyamán Kanadában tart majd egy fórumot, melyen a "zöldebb" Linux megvalósításához szükséges fejlesztési alapvető irányvonalait dolgozzák ki. A Green Linuxot egyébként a múlt hét folyamán hívták életre egy, a Google Szilícium-völgyi kampuszán tartott találkozón, támogatói között többek közt a Novell, a Red Hat és az IBM szerepel.

Míg az áramfogyasztás leginkább a mobil eszközök - PDA-k, laptopok - esetében fontos, a Green Linux keretében szerverekhez és asztali számítógépekhez is fejlesztenek majd az áramfogyasztást csökkenti technológiákat. Noha az energiatakarékos működéshez elérése nagymértékben múlik a hardveren, szoftveres megoldások alkalmazásával is lehet csökkenteni a villanyszámlát - számolt be a VNUNet.com. 

Az Intel például kiadott egy olyan linuxos segédprogramot, amellyel laptopokon szabályozni lehet, hogy a processzor milyen esetekben váltson maximális teljesítményre, s mikor működjön lassabb, ám kisebb fogyasztású módban: az első teszteredmények szerint a PowertTOP nevű szoftvert alkalmazva akár egy órával hosszabb üzemidőt is el lehet érni.
 

[origo]