FőoldalSportÜgyvédkeresőJogiprogramKresztesztJuniorEgyetem

BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Új felhasználó vagy? Regisztráció
Elfelejtett jelszó
HÍRLEVÉL
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy időben értesüljön a legfrissebb híreinkről és szolgáltatásainkról.
TESZTEK
ÜGYVÉDKERESŐ
JOGIPROGRAM


Mesterséges vihar Dubai fölött

A közelmúltban, a Dubaiban megrendezett International Design Forumon publikálta merész elképzelését Nadim Karam, a világszerte ismert libanoni építész-képzőművész, akinek Wanderers nevű installációival korábban egyaránt találkozhatott Bejrút és Prága lakossága.

A libanoni Atelier Hapsitus építésziroda feje most Dubai-t kápráztatná el egy monumentális installációval. Az olajból meggazdagodott állam újabban az sztárépítészek kedvenc terepe, ahol a legmegdöbbentőbb elképzelések iránt is mutatkozik befogadókészség. Nadim Karam egy 300 méter magas, fémlábakon álló esőfelhőt tervezett Dubai központjába, melynek tartószerkezete szimbolizálná magát a szakadó vizet.

Az installációval az építész-képzőművész a Dubai-ban zajló féktelen felhőkarcoló-építési lázat kívánja ellenpontozni. Nadim Karam alkotását azok a nomád népcsoportok ihlették, akik anno a felhők mentén vándoroltak, életüket és hétköznapjaikat pedig a természet szigorú tisztelete jellemezte.  Hasonló „kritikát” fogalmazott meg korábban a holland sztárépítész, Rem Koolhaas is, aki egy végtelenül lecsupaszított, szabályos felhőkarcoló-tervvel indult a  Dubai üzleti negyedének beépítésére kiírt pályázaton. Terve elbukott, végül Zaha Hadid táncoló tornyai lettek a befutók.

A 2000 négyzetméter alapterületű felhő alja egyfajta pillérekkel tarkított közösségi helyként szolgál, ahol egy gyalográmpákkal tarkított mesterséges tó, kertek, teraszok illetve egy előadótér kap helyet, és ahol lehetőség nyílik sportolási lehetőségekre is. 

Hasonlóan izgalmas installáció-elképzeléssel legutóbb Torontóban álltak elő, ahol 3,3 millió euróból telepítenek óriás fűszálakat a repülőtérre vezető út mellé. Nadim Karam tervéről egyelőre ennyit tudni, megépülését tekintve azonban mindenképp bíztató jel, hogy a nemrég lezárult, az építészet krémjét és a befektetőket megcélzó és magába tömörítő International Design Forumon mutatták be.  

Forrás:
origo