FőoldalSportÜgyvédkeresőJogiprogramKresztesztJuniorEgyetem

BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Új felhasználó vagy? Regisztráció
Elfelejtett jelszó
HÍRLEVÉL
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy időben értesüljön a legfrissebb híreinkről és szolgáltatásainkról.
TESZTEK
ÜGYVÉDKERESŐ
JOGIPROGRAM


Szétverték a pisztolyt az áldozat fején.

Nem perújítási ok – az emberölés minősített esete szerint minősülő cselekmény miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt terhelt javára – az, hogy a bűncselekmény elkövetésekor a huszadik életévét még nem töltötte be, ha a Btk.-t módosító rendelkezés, amely az életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását ilyen esetben kizárja, csak az ítélet jogerőre emelkedése után lépett hatályba [Btk. 40.§ (3) bek., 166.§ (2) bek.; Be. 392.§, 405.§ (1) bek., 417.§ (1) bek.].

1994. januárjában az I. r. és P.M. II.r. terheltek elhatározták, hogy bűncselekmény elkövetésével próbálnak pénzhez jutni.
Elhatározták, hogy a jó anyagi körülmények között lévő D.Z. sértettet megölik, lakáskulcsát megszerzik és annak lakásából pénzt tulajdonítanak el.

Az elkövetés módját előzetesen közösen eltervezték, a szerepeket felosztották, S.Gy. IV.r. terheltet is bevonták, hogy segítsen a holttest eltüntetésében.

1994. március 18-án a késő esti órákban a II.r. terhelt a lakásában pisztolyt, töltényeket és egy beáztatott fojtózsinórt adott át a I.r. terheltnek, majd a II.r. terhelt felhívta a sértettet, és lakásából azzal az ürüggyel csalta el, hogy a sérelmére elkövetett korábbi lakásbetörés tettesének nyomára vezeti.

23 óra 45 perc körüli időben találkozott a sértett és az I.r. terhelt, aki egy földes útra csalta a sértettet, arra hivatkozva, hogy megmutatja a lakásbetörő lakóhelyét. Itt több célzott lövést adott le a sértettre, aki egy ideig futva menekült, majd összeesett. Ekkor az I.r. terhelt a hason fekvő sértett hátára feküdt és a pisztollyal, nagy erővel addig ütötte, míg a pisztoly darabokra tört. Ezután a nyakára helyezte a fojtózsinórt, és kétszer megrántotta. Ezt követően a sértett lakása kulcsait kereste, de nem találta nála.

Eközben a IV.r. terhelt a parkban egy gödröt próbált kiásni, ez azonban a gyökérzet miatt nem sikerült, végül a sértettet a fák közé húzták, és avarral letakarták.

A sértett a bántalmazás következtében a fején 40 db repesztett sebzést, többszörös koponyacsont-törést, szívet, tüdőt, májat, vesét és szájzugon áthaladó, fogakat érő lőtt sérüléseket szenvedett, nyakán zsinegelési barázdák keletkeztek. A sértett rövid időn belüli halálát lövés okozta szívsérülés, heveny belső vérzés idézte elő.

Az I.r. terhelt a sértett kocsijából 24.000 forint értékben különböző ingóságokat, valamint iratokat tulajdonított el. A terhelt lakásán március végén 151 db töltényt foglaltak le.

Az I.r. terheltet a megyei bíróság 1996. február 29-én előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette, lőszerrel visszaélés bűntette, 4 rb. közokirattal visszaélés vétsége és lopás vétsége miatt halmazati büntetésül 15 évi fegyházbüntetésre és a közügyektől 10 évi eltiltásra ítélte.

A Legfelsőbb Bíróság 1997. január 29-én az I.r. terhelt vonatkozásában az elsőfokú bíróság ítéletét annyiban változtatta meg, hogy főbüntetését életfogytig tartó fegyházbüntetésre súlyosította. Megállapította, hogy a terhelt 18 év kitöltése után bocsátható legkorábban feltételes szabadságra.

Az I.r. terhelt védője felülvizsgálati indítványt nyújtott be az ítélet ellen, melyet a Legfelső Bíróság 1998. december 14-én elutasított.

A megyei bíróság 1999. január 29-én a terhelt perújítási kérelmét elutasította, ezt a végzést a Legfelsőbb Bíróság 1999. február 25-én helybenhagyta.

A perújítási kérelmet elutasító végzés ellen a terhelt nyújtott be felülvizsgálati indítványt. Az indítványban a terhelt az életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását és a büntetés enyhítését célzó perújítási kérelmének elutasítását sérelmezte arra hivatkozással, hogy a cselekmény elkövetésének időpontjában  a 20. életévét nem töltötte be.

A Legfelsőbb Bíróság megállapította, hogy nem sértett anyagi jogszabályt az eljárt bíróság, amikor az elkövetéskor a 20. életévét be nem töltött terhelttel szemben a több okból is súlyosabban minősülő élet elleni bűncselekmény miatt életfogytig tartó szabadságvesztés-büntetést szabott ki.

A Btk.-nak az 1999. március 1-én hatályba lépett jogszabály szerint életfogytig tartó szabadságvesztés azzal szemben szabható ki, aki a bűncselekmény elkövetésekor a 20. életévét betöltötte. Ezt a rendelkezést azonban a törvény az I.r. terhelt cselekményének elkövetésekor és annak elbírálása idején sem tartalmazta. A büntetőtörvénynek pedig a jogerős elbírálást követően nincs visszaható hatálya. A Be. 420.§ (2) bekezdése értelmében ugyanis a felülvizsgálati indítványt a megtámadott határozat meghozatala idején hatályos jogszabályok alapján kell elbírálni. A jogerős ügydöntő határozat meghozatalakor hatályos törvényi szabályozás pedig a 20. életévét be nem töltött terhelttel szemben is lehetővé tette az életfogytig tartó szabadságvesztés-büntetés kiszabását.

Ezért a Legfelsőbb Bíróság a felülvizsgálati indítványt e részében elutasította. (Legf.Bír.Bfv.X. 1951/2003.sz.)
szerkesztett változtat