FőoldalSportÜgyvédkeresőJogiprogramKresztesztJuniorEgyetem

BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Új felhasználó vagy? Regisztráció
Elfelejtett jelszó
HÍRLEVÉL
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy időben értesüljön a legfrissebb híreinkről és szolgáltatásainkról.
TESZTEK
ÜGYVÉDKERESŐ
JOGIPROGRAM


Mennyi ? 8 ! Mi nyolc ? 39.000.

Útonálló módon rablást és életveszélyt okozó testi sértést elkövető, többszörösen büntetett előéletű vádlottra kiszabott 8 évi fegyházbüntetés enyhítése abban az esetben sem indokolt, ha az életveszélyes sérülés – mint eredmény – tekintetében csupán gondatlanság állapítható meg [Btk.83.§, 170.§ (5) bek. 1. ford., 321.§ (1) bek.].

A vádlott 2000. szeptember 9-én reggel 5 óra körül a sértettet ököllel arcon ütötte. A sértett az ütéstől hanyatt esett, fejét a bitumenes talajhoz ütötte, s ennek következtében elvesztette az eszméletét. Ezek után a vádlott a sértett táskájából kivette a pénztárcáját és az iratait, a pénzből 12.000 forintot az ismerősének adott, 27.000 forintot pedig megtartott magának. A tárcát és az iratokat – melyek között 7 közokirat volt - bedobta egy kanálisba. A sértett fején az ütődés következtében kétoldali koponyacsonttörés, keményburok feletti és lágyburok alatti vérzés és agykéregzúzódás keletkezett. A sértett kórházba került, sérülésének gyógyulása kb. 3 hónap volt.

A megyei bíróság bűnösnek mondta ki az I.r. vádlottat életveszélyt okozó testi sértés bűntettében, rablás bűntettében, valamint 7 rendbeli közokirattal visszaélés vétségében, és halmazati büntetésül 8 évi fegyházbüntetésre és 8 évre a közügyektől eltiltásra ítélte.

A vádlott és védője felmentés végett fellebbezést nyújtott be.

A bizonyítékokból kétségtelenül megállapítható volt, hogy a cselekmény megtörténtekor az I.r és a II.r vádlott, egy tanú és a sértett volt a helyszínen. A sértett a sérülése miatt nem emlékezett a történtekre. Az I.r. vádlott vallomása szerint a tanú követte el a cselekményt, a II.r. vádlott és a tanú szerint az I.r. vádlott volt az elkövető. A bíróság a bizonyítékok alapján az utóbbiak vallomását fogadta el.

A tényállás alapján a Legfelsőbb Bíróság megállapította, hogy a vádlott bűnösségének megállapítása valamennyi bűncselekményben törvényes, és törvényes a cselekményeinek minősítése is, azzal a kiegészítéssel, hogy a vádlottat az életveszélyes sérülésért csak gondatlanság terheli.

A vádlottra kiszabott büntetés a nyomatékos súlyosító körülmények, elsősorban a vádlott többszörösen büntetett előélete miatt, az enyhítő körülményt figyelembe véve (az életveszélyért a vádlottat csak gondatlanság terheli) sem tekinthető eltúlzottan súlyosnak, annak enyhítésére indok nincs. Ezek alapján a Legfelsőbb Bíróság a megyei bíróság ítéletét helybenhagyta. (Legf.Bír.Bf.III.1951/2001.sz.)

szerkesztett változat

KAPCSOLÓDÓ LINKEK
A csikket dobd el, ne a késed.