FőoldalSportÜgyvédkeresőJogiprogramKresztesztJuniorEgyetem

BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Új felhasználó vagy? Regisztráció
Elfelejtett jelszó
HÍRLEVÉL
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy időben értesüljön a legfrissebb híreinkről és szolgáltatásainkról.
TESZTEK
ÜGYVÉDKERESŐ
JOGIPROGRAM


A csikket dobd el, ne a késed.

Az életveszélyt okozó testi sértés bűntette nem gondatlanságból, hanem szándékosan elkövetettként minősül, ha a vádlott a nagy pengehosszúságú kést hegyével előre, közepes erővel a sértett hasa felé dobja, amely 10 cm mélyen a hasüregbe hatolva közvetlen életveszéllyel járó sérülést eredményez, habár az utóbbi sérülés tekintetében az elkövetőt csak gondatlanság terheli [Btk. 15.§, 170.§(5) bek.1. ford.].

A vádlott 2000. november 9-én este a közös lakásukban veszekedett a feleségével, s ennek során az asztalról felvett egy 15,7 cm pengehosszúságú konyhakést, és a hegyével előre a felesége hasa felé dobta. A kés 10 cm mélyen behatolt a hasüregbe, és közvetlen életveszélyes sérülést okozott. Az életveszélyt műtéttel hárították el, a gyógyulás időtartama 3-4 hét volt.

A megyei bíróság a vádlottat bűnösnek mondta ki életveszélyt okozó testi sértés bűntettében, ezért 2 év 6 hónapi börtönbüntetésre és 2 évre a közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet ellen a védő és a vádlott fellebbezett a cselekmény téves minősítése miatt, és a büntetés enyhítéséért.

A védő az ítélet ellen érvelve, azt állította, hogy nincs igazolva, miszerint a kés nem az asztal lapját érintve vágódott a sértett hasához. Azonban ez az állítás téves, mert a vádlott a nyomozás során végig azt állította, hogy a feleségéhez dobta a kést, és csak a tárgyaláson mondta először, hogy azt az asztalra csapta.

Az orvos-szakértő megállapította, hogy, ha a sértett ülő helyzetben volt, az asztalra csapódott késtől a sérülése nem jöhetett volna létre. Álló helyzetben is valószínűtlen ez, mivel a kés az asztallal ütközve a mozgási energiájának jelentős részét elveszítette volna.

A védő érvelése szerint a cselekmény csak gondatlanságból elkövetett életveszélyt okozó testi sértés vétségének a megállapítására alkalmas, mivel a vádlott nemcsak életveszélyt, de még sérülést sem akart okozni a sértettnek, és felelősség csak azért terheli, mert az elvárható figyelmet és körültekintést elmulasztotta, emiatt nem látta előre, hogy a cselekménye sérülést okozhat. Ez az állítás azonban téves, hiszen amikor a vádlott a konyhakést közelről, heggyel előre, közepes erővel a sértett irányába dobta, nyilvánvalóan tudatában volt annak, hogy a kés sérülést okozhat. Általánosan ismert, hogy a has tájékán alig védetten életfontosságú szervek vannak, tehát az elvárható figyelem és körültekintés mellett a vádlott felismerhette volna, hogy a késtől ezek a szervek megsérülhetnek, s életveszélyes sérülés is bekövetkezhet. A vádlott ezt a figyelmet és körültekintést elmulasztotta, a bekövetkezett súlyosabb eredményért hanyag gondatlanság terheli.

A Legfelsőbb Bíróság megállapította, hogy a megyei bíróság az eljárási szabályokat betartva folytatta le az eljárást. A vádlott a szabadságvesztés fele részének letöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

(Legf.Bír.Bf.III.2516/2001.sz.)

szerkeszett  változat 

KAPCSOLÓDÓ LINKEK
Mennyi ? 8 ! Mi nyolc ? 39.000.