FőoldalSportÜgyvédkeresőJogiprogramKresztesztJuniorEgyetem

BELÉPÉS
Azonosító:

Jelszó:

Új felhasználó vagy? Regisztráció
Elfelejtett jelszó
HÍRLEVÉL
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy időben értesüljön a legfrissebb híreinkről és szolgáltatásainkról.
TESZTEK
ÜGYVÉDKERESŐ
JOGIPROGRAM


A mamádat se kérd meg, hogy öntözze !

A kannabiszmagok elültetése és gondozása (őrzése) nem előkészületi jellegű magatartás, hanem a kábítószer termesztésének, azaz befejezett bűncselekménynek minősül, ha a magokból kikelt növény már önállóan fejlődik. [Btk. 282.§ (1) bek., BK 155.sz.]

 

Az osztrák állampolgárságú terhelt, az általa vásárolt családi ház udvarán készített egy fóliasátrat. Ebben elültetett 20 db kannabiszmagot, melyeket rendszeresen gondozott abból a célból, hogy a növényekből cigarettákat készítsen. Legkevesebb 1 db cigarettát, amely a kannabisznövény zúzalékát tartalmazta, meg is sodort, és el is szívott.

A terheltnél a rendőrhatóság házkutatást tartott, ennek során lefoglaltak összesen 471, 75 gramm növényi törmeléket, továbbá 13 tő – még gyökeres állapotban lévő kannabisznövényt,- melyek tartalmazzák a kannabiszra jellemző kannabionid komponenseket, köztük a delta-9-tetrahidro-kannabinolt, amelyből kannabisz (marihuána, hasis) állítható elő, - valamint lefoglaltak még cigarettasodrót és cigarettatömő rudat, továbbá a kannabisz termesztéséről szóló két könyvet. A terhelt a csekély mennyiséget – 5 tő – meghaladó mennyiségben termelt kannabisznövényt.

A kannabisz kábítószernek, a delta-9-tetrahidrokannabinol pedig pszichotróp anyagnak minősül.

A terhelt azzal, hogy az Ausztriában vásárolt magokból 20 db-ot a földbe vetett, majd azokat öntözéssel gondozta, megvalósította azt az elkövetési magatartást, hogy a hatósági előírások megszegésével kábítószert termesztett; és minthogy a növény már önállóan fejlődött, a bűncselekmény befejezettnek minősül. (Btk.282.§ (1) bek.)

A városi bíróság, majd a megyei bíróság mint másodfokú bíróság a terheltet kábítószerrel visszaélés bűntette miatt 1 év 8 hónapi börtönbüntetésre, és a Magyar Köztársaság területéről 4 évre történő kiutasításra ítélte. (Legf. Bír. Bfv. IV. 1. 397/2000.)

szerkesztett változat !