FőoldalSportÜgyvédkeresőJogiprogramKresztesztJuniorEgyetem
Az ügyvédkereső használata

 

Tisztelt Felhasználó !

Magyarországon még viszonylag újdonságnak számító szolgáltatásunkat veszi most igénybe, de például az USA-ban százezres nagyságrendben találhatók  ügyvédek az interneten. Úgy gondoljuk ez a szolgáltatás is egy eszköz arra, hogy gyorsan és hatékonyan találjon Magyarországon, vagy külföldön felmerült igénye, problémája megoldásához magyar, magyarul beszélő külföldi, vagy külföldi szakembert.

 

Használati útmutató:

Ügyvédkereső főoldal bal felső sarok: menüsor

1./ 
A "keresés" szóra kattintva a képernyőn megjelenik egy " általános kereső" és egy "részletes kereső" feliratú képmező.  Mind a két esetben szükség szerint több szempontú együttes keresési lehetőséget is kap !

Az "általános kereső" program ország, megye, város, jogterület - akár együttes, akár teljesen önálló szempontként is - válogat.

A "részletes keresőben" a fentieken kívül tovább finomíthatja az együttes - vagy önálló -  keresési szempontokat. Ha Ön például Budapesten az "Y" kerületben angolul beszélő családjoggal foglalkozó szakembert keres, a részletes keresőt használja.

Amennyiben Magyarországon belül keres úgy, hogy a várost is tudja, legpraktikusabb az általános vagy a részletes kereső használata !

FONTOS !
Önálló - más szemponttal össze nem kapcsolatható - speciális keresés !

a./
A képernyő jobb felső sarkában látható négyzetben a földrajzi helyek alapján keresheti meg az adatbázis résztvevőit. Ebben az esetben más keresési szempont (pl. nyelvtudás) nem érvényesül.

b./
A képernyő bal és jobb oldalának szélén látható :
"Jogterület"
"Szakképesítés"
"Nyelv" elnevezésű boxok önmagukban is önálló keresési szempontok.
Mint azt a felirat is mutatja, ezek valamely elemére kattintva a program összesítve adja ki az adatbázis magyar és külföldi résztvevőit !

A "Budapest" négyzetben egy adott kerület számára kattintva a kerületben működő ügyvédek nevét kapja meg, míg a "Megyék" esetében a kiválasztott megyében dolgozó szakemberek nevét látja.
Tekintettel arra, hogy ez utóbbiak kizárólag hely szerinti keresésnek minősülnek, a további választást Önnek kell elvégeznie.

Amennyiben a fenti szempontok alapján kiadott eredmény nem felel meg Önnek, a találatok alatt minden esetben megjelenik vagy az "általános" vagy a "részletes kereső" amellyel a keresést tovább tudja folytatni és finomítani !

 

2./ Szótáras keresés menüpont:

Gyakori, hogy a hétköznapi nyelv nem veszi át a jogi szakkifejezések egy részét. Pedig ez nagyon fontos része a megfelelő szakember kiválasztásának. Nagyjából köztudott, hogy pl. a "rablás" szó a büntetőjog területéhez tartozik. De nagy valószínűséggel az "építési engedély" kifejezést már nem mindenki tudná a közigazgatási joghoz illeszteni. A keresés egyszerűsítése végett ezért alkottunk egy un. "jogszótárt", amelyet a képernyő bal felső sarkában található menüsor 3. pontjában helyeztünk el "szótáras keresés" címszó alatt. Erre a menüpontra kattintva kétféle megoldás közül választhat:

a./ beírhatja az Ön problémájának Ön által ismert kulcsszavát pl. "gyermek". Találat esetén a program ki fogja adni azt a jogterületet , amelyhez a beírt szó kapcsolódik. A kiadott jogterületre kattintva pedig megjelenik azon magyar és külföldi ügyvédek neve, akik a keresett problémával foglalkoznak. (A keresési mező a találat/ok alatt továbbra is ott marad, benne az eredetileg keresett szóval. Ez egyrészt emlékeztető, másrészt bármely más szó beírásával újra lehet kezdeni a keresést)

b./ választhatja azt a megoldást is, hogy már indulásként megnézi a szótárban lévő szókészletet. ("megnézem a szótárban lévő szavakat" feliratra kattintva)

A képernyő tetején ekkor a betűsorrend jelenik meg, alatta pedig a teljes szótár. Ha az Ön által keresett szó kezdőbetűjének megfelelő betűre kattint, a képernyőn az ahhoz a kezdőbetűhöz tartozó teljes szókészletet láthatja. A megfelelő szóra kattintva a program találatként kiadja a hozzá kapcsolódó jogterületet, majd a jogterületi kattintás után megkapja a kívánt magyar és külföldi szakemberek nevét.

MAGYAR MEGYÉK
Megye: